Verbinding

Hoe doen wij dat?

Wij dragen bij aan de ontwikkeling van sterke en veerkrachtige leerkrachten en brengen zo kinderen dichter bij de natuur, zichzelf en elkaar.

De Buitenschool neemt veel werk uit handen en coacht de leerkracht. De eerste vijf keer gaat onze coach mee de natuur in, regelt het vervoer naar het natuurgebied, helpt met de communicatie naar de ouders en faciliteert in alle andere zaken die scholen als een eventuele belemmering kunnen ervaren.

Buitenleren gaat anders dan in de klas. De leerruimte buiten is ongestructureerd. Kinderen gaan op zoek naar avontuur, ze ontdekken, bewegen en vinden het soms, net als de leerkracht, ook spannend om de vaste kaders los te laten.   

Buitenles biedt tal van kansen om tot leren te komen. Per vakgebied bepalen we een aantal doelen waar we tijdens een buitenles mee gaan werken. Deze gieten we in een drietal activiteiten welke we rondom een thema inbedden. Daarnaast houden we ruimte voor het experiment, ontdekkingen van kinderen en met wat de natuur ons die dag te bieden heeft. Samenwerken, ontdekkend en onderzoekend leren en creativiteit zijn een aantal uitgangspunten waarmee we werken.

Vanuit actieve werkvormen lokken we de leerlingen uit tot beweging. We gebruiken de stilte om alle zintuigen op scherp te zetten. Voor een leerkracht is het soms ook zoeken. Hoe begeleid je kinderen? Hoe wissel je af vanuit actief werken naar verstilling?  Hoe koppel ik de doelen die ik voor ogen heb precies aan de kansen van buitenleren?  Hoe zet ik enthousiasme van de kinderen om in een zogenaamde ‘kalme’ focus om tot dieper leren te komen? Wat is de betekenis van ‘spel’ voor onder-midden en bovenbouw in de buitenruimte?  Belangrijke vragen waar we samen met de leerkrachten antwoorden op vinden.

Neem contact met ons op voor meer informatie.