Achtergrondinformatie Inspiratiemiddag

Inspiratiemiddag – Naar Buiten!

Het belang van buitenleren voor kinderen

  • Wanneer:  woensdag 7 juni 2023 van 15.00 uur – 18.15 (inclusief netwerkborrel)
  • Waar: De Steenfabriek in Udenhout, van Ginnekenweg 12
  • Voor wie: (school)bestuurders, beleidsmakers, onderwijsvernieuwers, leraren in het basisonderwijs, pedagogen, psychologen en gezondheidsdeskundigen
  • Organisatie: Stichting de Buitenschool in samenwerking met Rotary Den Bosch, Edux, KunstLoc, IVN Zuid Nederland, Agenda Natuurinclusief, domein Gezondheid.
  • Doel: het creëren en versterken van het bewustzijn dat leren in en van de natuur van vitaal belang is voor een gezonde ontwikkeling van kinderen op zowel intellectueel, emotioneel, creatief en lichamelijk vlak.

Programma

14:45u

Ontvangst met koffie en thee

15:00u

Welkom door José Schoormans, voorzitter Stichting De Buitenschool

15:15u

Marion de Cocq, IVN – over het belang van de natuur voor kinderen

15:30u

Online interview met Richard Louv, schrijver van het boek: ‘The last child in the woods – over de gevolgen van ‘nature deficit’ bij kinderen.

16:00u

Interactief gesprek met Sabine Louwerens, Edux/Fonk – over natuurgeïnspireerd leren

16.30u

Bram Relouw, Kunstloc – over het project: ‘De verbeelding van de stem van de kinderen’

16:45u

Naar buiten! Korte workshops in de natuur

17:15u

Ervaringen delen en oproep tot actie! Wat kun je zelf doen?

17:30u

Afsluiting en start van netwerkborrel

18:15u

Einde bijeenkomst

Download het programma hier

Achtergrond

Er klinkt wereldwijd een luide noodkreet vanuit pedagogen en psychologen dat kinderen het contact met de natuur kwijtraken. Kinderen zitten (te)veel binnen. Vaak turend naar hun telefoon, tablet, (game)computer of televisie.
De schrijver Richard Louv noemde in zijn boek ‘the last child in the woods’ deze ontwikkeling verontrustend: ‘the Nature Deficit Disorder’. Hij relateert het gebrek aan natuur in het leven van kinderen aan de toename van, onder andere, obesitas bij kinderen, ADD, Hyperactiviteit en depressie.

Vandaag de dag kan een gemiddeld kind van 8 jaar oud feilloos alle namen opnoemen van tekenfilm- en gamehelden, maar de naam van een kevertje of een boom kunnen ze niet benoemen en veel kinderen hebben zelfs geen idee waar de groenten op hun bord vandaan komen!

Hoewel de door Louv geïntroduceerde term ‘Nature Deficit Disorder’ geen officiële stoornis is, is het wel degelijk een urgent probleem met grote gevolgen.

Meld je nu aan voor de inspiratiemiddag

Daar moeten we NU iets aan doen!

Want als kinderen het contact met de natuur kwijtraken, verliezen ze ook het contact met hun eigen natuur. Spelen en leren in de natuur is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind, voor het zelfbewustzijn, het natuurbewustzijn en de fysieke en mentale gezondheid. Het zorgt voor verbetering van:

  • Psychisch welzijn
  • Motivatie
  • Intellectuele ontwikkeling
  • Grove en fijne motoriek
  • Concentratie
  • Visuele vaardigheden
  • Auditieve verwerking
  • Sociale en emotionele vaardigheden
  • Creativiteit

En als kinderen het contact met de natuur kwijtraken, hoe gaan ze dan later om met onze kostbare planeet?

Buitenleren in de natuur
In het huidige leerstelsel krijgen kinderen voornamelijk binnen les, maar buiten valt er zoveel meer te leren! Over jezelf, van elkaar en van de natuur. De Buitenschool ziet dat kinderen in de natuur spelenderwijs net zoveel kunnen leren als in de schoolbanken. Door spelend te leren, gebruiken kinderen al hun ‘intelligente’ systemen en worden hun natuurlijke nieuwsgierigheid en creativiteit optimaal benut. De Buitenschool heeft als missie: ieder kind 1 dag in de week buiten les.

Leerkrachten over de drempel naar buiten!
De Buitenschool helpt leerkrachten met de verbinding maken tussen binnen en buiten, tussen spel en leren. Om over die drempel te stappen en te gaan inspireren, improviseren en in spontaan spel, leerkansen zien.

Nu investeren in gezonde zelf- en natuurbewuste volwassenen
Als we nu buitenleren in de natuur integreren in het schoolcurriculum dan groeien onze kinderen op tot gezonde zelf- en natuurbewuste volwassenen die goed voor zichzelf én de natuur om hen heen zullen zorgen.

Ja, ik meld me aan!

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam
Aanmelding